Taxi Leuven

Nieuwe coronamaatregelen hebben zware impact op taxisector

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

De taxisector voelt de verstrengde maatregelen in het nachtleven. In sommige steden is het een pak rustiger geworden. Het aantal ritten neemt af en de vooruitzichten zijn ook nog eens slecht. Toch klinken er niet alleen negatieve geluiden bij taxibedrijven.

Dansen met een mondmasker, sneltesten voorzien of sluiten zonder compensatie. Dat zijn de opties die nachtclubs resten na de beslissingen van het overlegcomité. In Oostende was het voor Taxi Anker nog nooit zo’n rustig weekend, zegt taxichauffeur Hassib Ghosi. “De taxistandplaatsen stonden zaterdag allemaal vol, wat abnormaal is.”

Nieuwe onzekerheid

In Gent is de situatie niet beter. “Het afschaffen van de festiviteiten, in combinatie met de verstrengde maatregelen, heeft uiteraard een grote impact op ons werkvolume”, zegt Martijn Steenhaut van V-Tax. “Het is afwachten in welke mate de mensen tijdens de eindejaarsperiode toch buiten zullen komen. Vooral de nieuwe onzekerheid die ontstaat, maakt het moeilijk.”

Ook financieel is het opnieuw een groot vraagteken wat de komende weken en maanden zullen brengen. “Hopelijk houden de beleidsmakers op de verschillende niveaus hier rekening mee in het bepalen van maatregelen, maar ook in de houding tegenover de sector.”

Meer risico op besmetting

Vanuit Hasselt klinken eveneens negatieve signalen. “We hadden het afgelopen weekend significant minder werk”, zegt Tim Vanreppelen van HTM. “We zien ook een verschuiving in het cliënteel. Mensen die het risico op besmetting willen vermijden blijven weg. We vervoeren nog mensen naar discotheek de Versuz in Hasselt of de kerstmarkt Winterland. Dit zorgt er wel voor dat onze mensen meer worden blootgesteld aan het risico op besmetting. Hierdoor wordt onze dispatcher veel selectiever in het aannemen van bestellingen en roepen wij onze mensen op om strikt de huidige regels toe te passen.”

Bij de Genker Taxi Centrale nemen ze het zekere voor het onzekere. “We hebben geen klanten gehad dit weekend van de discotheken”, zegt de verantwoordelijke. “Met al die besmettingen nu, doen wij enkel onze vaste klanten nog, want het risico is te groot geworden om besmet te geraken, en dat wil ik onze vaste oudere klanten niet aandoen.”

Niet overal negatief

Toch is het dus niet overal even negatief. Taxi Johan uit Kortrijk ondervond bijvoorbeeld weinig van de maatregelen dit weekend. “Het was wel kalmer tijdens de week. Gelukkig blijft de horeca open en is die niet terug gesloten, anders was dit erger geweest.”

Koen Vanderstraeten van de Leuvense Taximaatschappij laat zelfs weten dat het weekend vrij normaal is verlopen. “De verstrengde maatregelen hebben weinig invloed gehad op hun werk.” In Antwerpen valt er eveneens voor het eerst een positief signaal te horen. Koen Van Oorschot van Antwerp-Tax zag afgelopen weekend geen effect op zijn omzet of het aantal ritten vergeleken met een week eerder. “Het gaat nu allemaal wat vlotter omdat er minder verkeer is waarschijnlijk.”

Weinig perspectief

Het neemt niet weg dat perspectieven voor het uitgangsleven zijn op veel plaatsen niet goed zijn. Het gemeentebestuur van Zaventem besliste om de kerstmarkt en de andere gemeentelijke activiteiten de komende weken te annuleren. Ook in Halle en Gent worden eindejaarsevenementen verboden en in Leuven zijn cantussen voor studenten verboden. In Oost-Vlaanderen geldt de komende vier weken zelfs een verbod op alle fuiven en andere gelegenheidsfeesten die niet professioneel omkaderd zijn.

Lees ook: Gentse taxisector ziet lucratieve eindejaarsfestiviteiten wegvallen

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.