Uber (foto: Uber)

Uber wordt gedwongen te stoppen in Brussel

Foto: perskit Uber

Uber moet vanaf vrijdagavond 18.00 uur het werk stilleggen in Brussel. Het Hof van Beroep heeft woensdag namelijk geoordeeld dat een oud stakingsbevel tegen UberPop ook nu nog van toepassing is op de taxidiensten van Uber in Brussel.

Het taxiplatform zelf is het hier niet mee eens en kondigt protestacties aan, zo meldt Het Nieuwsblad. Er wordt door hen gesteld dat deze uitspraak gebaseerd is op verouderde wetgeving. Uber is sinds 2015 actief in de Belgische hoofdstad en startte hierbij met UberPop, waarbij particulieren zich kunnen aanmelden om tegen betaling om personen te vervoeren.

De rechtbank oordeelde in 2015 dat dit niet in lijn was met de wet en gaf een stakingsbevel af voor UberPop. Vervolgens hervormde Uber zijn taxidienst in Brussel en sindsdien wordt er alleen nog gewerkt met chauffeurs die over een zogeheten VVB-verguninng beschikken. Deze vergunning is bedoeld voor dienstverlening van minstens drie uur, waarbij er voorafgaand een registratie van ritten moet zijn, een schriftelijke overeenkomst opgesteld moet worden en er achteraf wordt betaald door middel van een factuur.

2.000 chauffeurs de dupe

Vanaf dat moment kon Uber blijven groeien in Brussel. Inmiddels zouden er zo’n 2.000 chauffeurs in en rond de hoofdstad rijden voor het platform. Hier komt vanaf vrijdag een einde aan, omdat deze vergunning niet als juist wordt gezien. De uitspraak is daarom ook van toepassing is op de hervormde dienstverlening. Het bedrijf zal daarom beboet worden voor elke chauffeur met een VVB-vergunning die ritten voor het platform rijdt. Zo’n 2.000 Uber-chauffeurs, 95 procent van het totale aantal in Brussel, zou zo’n vergunning hebben.

Hervorming van de regelgeving

Volgens Laurents Slits, directeur van Uber in België, dateert de uitspraak van voor de komst van de smartphones. De regering zou volgens hem al zeven jaar beloofd hebben om de regelgeving te hervormen. Het taxiplatform is bezorgd om het feit dat zoveel Brusselse VVB-chauffeurs door deze uitspraak de mogelijkheid verliezen om inkomsten te genereren. Er wordt dan ook bij de Brusselse regering aangedrongen op een snelle hervorming van de sector.

Gedupeerde Uberchauffeurs kwamen woensdagavond zelf al in actie. Zij hebben het verkeer in de hoofdstad op bepaalde plekken ontregeld om de regering op te roepen om dringend werk te maken van nieuwe wetgeving. Het zou gaan om enkele honderden chauffeurs. Zij stonden stil met hun auto’s of er werd slechts stapvoets gereden.

Lees ook:

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.