Chauffeur, bestuurder. Foto: iStock / Dusan Petkovic

Brusselse taxibedrijven vragen Uberchauffeurs om voor hen te werken

Chauffeur, bestuurder. Foto: iStock / Dusan Petkovic (onbeperkt gebruik)

Brusselse taxibedrijven hebben Uberchauffeurs gevraagd om voor hen te komen werken. Dat doen zij omdat het Brusselse Hof van Beroep woensdag heeft geoordeeld dat chauffeurs niet langer kunnen werken met de Uber-app.

Concreet kan zo’n 95 procent van de Uber-chauffeurs in Brussel vanaf vrijdag 18.00 uur niet langer gebruikmaken van de app, omdat zij enkel een VVB-vergunning hebben. De app wordt daardoor zo goed als onbruikbaar in de hoofdstad. Zo’n 2.000 professionele chauffeurs verliezen hun broodwinning.

Brusselse taxibedrijven doen daarom een aanbod aan de Uberchauffeurs om voor hen te komen werken. “De taxibedrijven hebben sinds de coronacrisis in 2019 veel chauffeurs verloren en zitten daardoor met een tekort aan chauffeurs”, vertelt Pierre Steenberghen, Secretaris-Generaal van de Nationale Groepering van Taxiondernemingen.

Niet in de kou gelaten

“Zij zijn bereid om op korte termijn de Uber-chauffeurs aan te werven met een arbeidsovereenkomst, een degelijk loon en een voordelige sociale zekerheid”, aldus Steenberghen. “Op die manier worden de klanten van Uber niet in de kou gelaten. Er zijn nog andere taxi-apps voor Brussel.”

Minister-president Rudi Vervoort (PS) kondigde donderdagavond aan dat een nieuw taxiplan wordt goedgekeurd en dat er voor een tijdelijk alternatief voor de Uber-chauffeurs wordt gezocht. Het nieuwe taxiplan moet nog naar het adviescomité, de Gegevensbeschermingsautoriteit en tenslotte naar de Raad van State.

Auteur: Amaury Michaux

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.