Zuidstation Brussel

PVDA wil vergoeding VVB-chauffeurs door verbod Uber-app

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

De Brusselse regering moet VVB-chauffeurs die de dupe zijn van het verbod op de Uber-app tegemoetkomen. Dat stelt de PVDA in een ingediende spoedresolutie, waarin wordt gevraagd om schadeloosstelling voor Uber-chauffeurs die nu zonder inkomen zitten. De partij spreekt van een “sociale noodsituatie” in afwachting van “een echt taxiplan” zonder Uber.

Brussel is volgens de PVDA zelf verantwoordelijk voor de situatie waarin Uber-chauffeurs zich nu bevinden, omdat zij het platform afgelopen jaren hebben toegelaten. VVB-chauffeurs kunnen Uber sinds vrijdagavond niet meer gebruiken en daardoor zitten ze van de ene op de andere dag zonder inkomen. Volgens Youssef Handichi is schadeloosstelling voor deze chauffeurs de enige weg om het overleg voort te zetten om een taxiplan goed te keuren “zonder Uber weer zijn gang te laten gaan”.

Te belangrijke rol

Met de door de enkele meerderheidsfracties voorgestelde verordening waardoor chauffeurs aan de slag kunnen blijven, wordt volgens hem de huidige regelgeving aangepast aan de wil van Uber. Met als gevolg dat de voorwaarden voor chauffeurs niet verbetert. Ook in het taxiplan van meerderheidspartij PS zou een te belangrijke rol aan Uber worden toebedeeld.

De gebeurtenissen van afgelopen vrijdag tonen volgens de PVDA aan “hoe de Brusselse regering een slaaf is geworden van de multinational Uber.” Als het aan de partij ligt, zou het toekomstige taxiplan dan ook platforms als deze moeten uitsluiten door bijvoorbeeld alleen in een openbare applicatie te voorzien.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.