Taxi Brugge
Rechtspraak

Schutter in Brugse taxi-oorlog moet tien jaar de cel in

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

De man die drieënhalf jaar geleden een taxichauffeur neerschoot in Brugge verdwijnt tien jaar achter de tralies. De schietpartij vond plaats na een eerder incident aan het station van Brugge en wordt gezien als het trieste dieptepunt van de taxi-oorlog die toen woedde. De broer van de schutter, die ook betrokken was bij dit incident, moet vier jaar de cel in. 

De schietpartij vond midden september 2018 plaats in het centrum van Brugge. Op dat moment werd de Brugse taxisector gedomineerd door de twee broers. Volgens de advocaat van het slachtoffer staken de broers voor en namen ze klanten af. “Ze hebben dat altijd zeer militant gedaan”, vertelde advocaat Luc Arnou in januari aan TaxiPro. “Mijn cliënt, een 50-jarige taxichauffeur, was de enige die daar tegenin kwam.” Uiteindelijk is daardoor ruzie ontstaan.

In de rechtbank stelden de broers dat het niet hun intentie was om het slachtoffer te doden. De Brugse rechtbank hechtte hier echter weinig geloof aan, meldt Het Laatste Nieuws. Volgens de rechter was de schietpartij een strak gecoördineerde vergeldingsactie. De schutter mikte namelijk vanaf korte afstand op het hoofd van het slachtoffer. Vervolgens is hij vetrokken zonder zich iets van het slachtoffer aan te trekken. Ook de broer van de schutter speelde volgens de rechtbank een rol. Uit camerabeelden was af te leiden dat hij ‘in real time’ de positie doorgaf, zodat de schutter het slachtoffer kon klemrijden.

Zwaardere straf 

Het vonnis is zwaarder dan wat het Openbaar Ministerie vorderde. Voor de schutter werd namelijk zeven jaar cel gevorderd en voor zijn broer drie jaar. Volgens de advocaat van de schutter werd er enkel geschoten omdat de schutter vermoedde dat de taxichauffeur een mes op zak had. De advocaat vroeg dan ook om de feiten te herkwalificeren van moordpoging naar opzettelijke slagen en verwondingen. Hier is geen gehoor aan gegeven. Het slachtoffer krijgt voorlopig een schadevergoeding van 10.000 euro toegekend.

Lees ook: Taxichauffeur gewond bij aanrijding op berucht kruispunt

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.