Geld. Foto: iStock / darkojow

Vlaams beschermingsmechanisme ook in mei en juni

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Het Vlaams beschermingsmechanisme, dat een gedeelte van de vaste kosten van een bedrijf vergoedt, wordt verlengd tot en met de maanden mei en juni. Dat meldt de Vlaamse minister van Werk Hilde Crevits.

Het beschermingsmechanisme geldt voor bedrijven die door toedoen van de coronamaatregelen verplicht gesloten zijn. Ook bedrijven met een omzetverlies van minstens 60 procent ten opzichte van dezelfde periode twee jaar geleden, mogen een beroep doen op de compensatieregel.

“Verschillende ondernemingen zijn nog altijd gesloten of lijden zwaar omzetverlies. Door de duur van de crisis zitten ook veel ondernemers door hun reserves heen. Daarom wordt het Vlaams beschermingsmechanisme ook voorzien voor de maanden mei en juni”, laat de minister weten.

Maximumbedragen

Het gaat om een steunpercentage van 10 procent. Dat betekent dat bedrijven een bijdrage krijgen van 10 procent van hun omzet in respectievelijk mei en juni 2019. De maximumbedragen zijn maximaal 7.500 euro voor bedrijven met een tewerkstelling tot tien werknemers, ondernemingen met tien tot 49 werknemers krijgen maximaal 15.000 euro en 40.000 euro is het maximum voor ondernemingen met een tewerkstelling vanaf vijftig werknemers.

De minister deelt nog mee dat de verlenging van de regeling aan de Europese Commissie is voorgelegd ter goedkeuring.

Minder steun in Wallonië en Brussel

Met het beschermingsmechanisme ontvangen de Vlaamse taxiondernemingen meer steun dan hun Waalse en Brusselse collega’s. Zo kregen Waalse taxibedrijven in november hun laatste regionale steun in de vorm van een vast bedrag van 3.000 euro, onafhankelijk van het aantal voertuigen of personeelsleden. In Brussel is de situatie niet veel beter. Daar kregen de bedrijven tot dusver 6.000 euro van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Sam Bouchal, voorzitter van de Brusselse taxifederatie BTF, laat weten dat de taxisector medio april wederom buiten de boot viel bij de toekenning van de zogenaamde TETRA-premie voor bedrijven die schade ondervinden door corona. “In dertien maanden tijd hebben jullie ons 6.000 euro gegeven terwijl het inkomensverlies voor sommigen van ons rond de 95 procent ligt”, schrijft hij op Twitter in een bericht gericht aan Rudy Vervoort, minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.