Taxi's op standplaats. Foto: Matthias Vanheerentals

Taxibedrijven gematigd positief over versoepelingen 

Taxi’s op standplaats. Foto: Matthias Vanheerentals

De derde fase van de versoepelingen van coronamaatregelen is vrijdag ingegaan. Grotere evenementen kunnen weer plaatsvinden. Vanuit de taxisector wordt voorzichtig optimistisch gereageerd, maar een grote heropleving wordt nog niet verwacht.

Evenementen binnen kunnen bijvoorbeeld weer met 3.000 bezoekers plaatsvinden. Buiten zijn dat er maximaal 5.000. Er is geen beperking meer op het maximaal aantal klanten in winkels en winkelcentra. Vanaf 13 augustus zijn ook massa-evenementen in de buitenlucht weer toegelaten, al moeten de bezoekers wel kunnen aantonen dat ze onder meer gevaccineerd zijn. Verder mogen handelsbeurzen weer doorgaan, en feesten en recepties kunnen ook. Dan denken we ondermeer aan huwelijken. Daarbij mogen binnen weer tot 250 mensen worden ontvangen.

Koen Van Oorschot van Antwerp Tax, de grootste Antwerpse taxicentrale, reageert voorzichtig optimistisch op de versoepelingen. “Ik ben tevreden, maar denk dat het nog even zal duren eer alles weer normaal zal lopen. Wat zijn we met versoepelingen als de grootste evenementen, zoals Tomorrowland en Pukkelpop, toch niet doorgaan? Ik denk dat we al zeker richting september moeten kijken eer er weer een relatief normaal leven is.”

Veiligheid blijft prioriteit in taxi’s

Van Oorschot benadrukt dat er van eventuele versoepelingen in zijn eigen bedrijf alvast weinig te merken valt. “Op een bepaald moment had ik wel geopperd om de regels wat te versoepelen, maar daar wilden de chauffeurs niet van weten. Dus ben ik hen daarin gevolgd. Veiligheid en voorzichtigheid blijven bij ons prioriteit, zeker rekening houdend met de deltavariant. We blijven onze regels strikt volgen. Enkel een bubbel mag in de taxi. Geen verschillende bubbels bij elkaar. Mondmaskers blijven verplicht. En we blijven alles ontsmetten.”

Nog geen business as usual

Vanuit Brussel komen er ook positieve geluiden binnen. “Elke stap vooruit naar normalisering is belangrijk”, zegt Jean-Michel Courtoy van Taxi Verts. “We blijven hoe dan ook in covid-modus. Belangrijk zijn in het bijzonder de heropstart van het nachtleven in de hoofdstad en business seminars en evenementen. De nieuwe versoepelingen zullen hier nog niet de nodig impuls geven opdat de taxisector terug in business as usual functioneert.”

Bij Eco Taxi uit Genk zijn ze tevreden met de extra versoepelingen. “De trouwfeesten en de vrijgezellenfeesten in iets grotere groepen, gaan we zeker voelen”, zegt Arben. “Die mensen hebben vaak een taxi nodig en dat positief effect gaan we zeker voelen. We hebben heel wat meer luchthaventransport gedaan voor mensen die op reis zijn gegaan.  ’s Nachts tussen 12 en 1 uur hebben we veel meer ritten gedaan van mensen die terug van een restaurant kwamen. We vinden dat echt goed. Dat heeft ons geholpen om boven water te blijven.”

Deltavariant

Arben hoopt dat de versoepelingen voor lange tijd zullen gelden. “Op 1 september openen de scholen weer en zullen er misschien wat meer coronagevallen zijn. We vrezen dat de overheid dat weer gaat ingrijpen en een aantal versoepelingen zal terugschroeven. Dat zou heel jammer zijn. Maar doordat er nu veel mensen gevaccineerd zijn hopen we dat de deltavariant niet dezelfde ruimte zal krijgen als de coronavariant begin 2020 kreeg. We waren toen compleet onvoorbereid.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.