Opladen elektrische auto

Nieuwe wagens in Vlaanderen vanaf 2027 mogelijk enkel elektrisch

Foto: ProMedia (Remco Nieuwenbroek)

Nieuwe wagens in Vlaanderen zouden vanaf 2027 alleen nog elektrisch mogen zijn. Dit ambitieuze voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) ligt morgen op de tafel van de regering. Taxifederatie GTL staat hier in ieder geval achter.

Woensdag onderhandelen de ministers verder over de klimaatmaatregelen waarmee minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zaterdag naar de klimaattop in Glasgow wil gaan. Mogelijk wordt Vlaanderen een voorloper op het gebied van de vergroening van het wagenpark. Er ligt namelijk een opvallend voorstel op tafel om al in 2027 enkel groene wagens in te laten schrijven. Wie vanaf dat jaar een nieuwe wagen wil kopen, kan niet meer kiezen voor een diesel, benzine of zelfs hybride model.

Taxifederatie GTL is gewonnen voor het voorstel. “Ik vind het positief dat men strenge regels voor de bevolking wil treffen, daar waar die regels voor taxi’s al zeer streng zijn”, zegt Pierre Steenberghen van GTL. Volgens hem is het logisch dat het grote geheel nu wordt aangepakt, in plaats van alleen te wijzen naar deelwagens, taxi’s en overheidswagens. “Met iedereen samen geraken we vooruit. Het probleem wordt nu het probleem van iedereen.” Hij stelt dat taxi’s momenteel namelijk alleen maar duurder worden, terwijl de privéwagen goedkoper blijft.

9800 extra laadpalen in Vlaanderen

Taxi’s worden daarbij volgens Steenberghen te veel als voorbeeld naar voren geschoven op het gebied van verduurzaming. Hij vindt dit onterecht. “We vergeten dat taxiondernemers dezelfde problemen hebben om over te schakelen naar duurzaam als alle andere mensen. Wie veel kilometers aflegt, heeft het hier zelfs nog moeilijker mee dan een particulier die zijn wagen vaker kan opladen.”

Om het plan ook slaagkansen te bieden, is er extra laadcapaciteit nodig. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters keurde recent al 210 projecten goed waardoor er ruim 9800 extra laadpalen in Vlaanderen komen. “De projectoproep voor semi-publieke laadinfrastructuur op privaat domein was een groot succes”, aldus minister Peeters.

Lees ook: Beperkt aanbod elektrische voertuigen groot probleem voor taxibedrijven

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.