Geld. Foto: iStock / darkojow

Taxibranche raakte ruim helft omzet kwijt in 2020

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

De taxisector behaalde in 2020 maar 48 procent van de omzet die het jaar ervoor werd gerealiseerd. Sommige subsectoren, zoals het luchthavenvervoer, kregen nog grotere verliezen te verwerken. Eerder raakte al bekend dat er in België zo’n 2.000 chauffeurs in loondienst de sector verlaten hebben als gevolg van de coronacrisis.

Enkele maanden nadat het boekjaar is afgesloten, raakt er steeds meer bekend over de financiële resultaten over 2020, het coronajaar. Terwijl TaxiPro eerder al rapporteerde dat naar schatting 2.000 chauffeurs in vaste loondienst (een derde van het totaal) de sector verlaten hebben, blijkt corona nu ook funest voor de omzet.

“In 2020 heeft de taxisector maar 48 procent van de omzet gepresteerd”, blijkt uit een analyse van taxifederatie GTL naar aanleiding van een steekproef onder haar leden. Verschillende subsectoren en exploitatievormen werden daarbij meegenomen, van taxi’s in steden en luchthavenvervoerders tot rolstoelvervoer en niet dringend medisch vervoer.

Omzetverlies luchthavenvervoer 90 procent

GTL constateert dat sommige specialisaties binnen de taxisector nog meer te lijden hadden van corona en dat daar de financiële terugval het grootst was. “In sommige deelmarkten, zoals het luchthavenvervoer en de taxidiensten aan de luchthavens, viel men gemiddeld terug op 10 procent omzet. De taxisector hangt sterk af van bedrijven die verplicht werden te sluiten: toerisme, horeca, evenementen, beurzen en congressen, het nachtleven.”

De activiteitsgraad in de taxisector schommelde doorheen het jaar, maar naarmate de aantallen coronabesmettingen opliepen en maatregelen verstrengd werden, liep het taxiwerk terug. De eerste maanden van vorig jaar was er nog geen sprake van corona en tot maart draaide het taxiwerk aan een gebruikelijk tempo, om vervolgens tijdens de eerste lockdown in te storten.

In juni en juni was er sprake van een opleving van de taxisector en noteerden sommige bedrijven tot 50 of zelfs 60 procent van hun standaard omzet. Het herstel was van korte duur en na de tweede lockdown in oktober was men weer terug bij af.

Lees ook: Bijna een derde minder taxichauffeurs in loondienst sinds coronacrisis

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.