Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai

Mondmaskerplicht blijft in taxi’s en VVB-voertuigen

Vrouw met mondkapje. Foto: iStock / torwai (onbeperkt gebruik)

De versoepelingen van coronamaatregelen op 1 september geven de taxisector zicht op meer werk. Taxifederatie GTL vraagt aan taxichauffeurs om zich te houden aan de mondmaskerplicht in de taxi- en VVB-voertuigen die ook vanaf woensdag blijft gelden.

Er vallen heel wat beperkingen weg. Denk daarbij aan de openings- en sluitingsuren in de horeca, alsook op activiteiten van clubs en verenigingen. Voor de opening van discotheken en dancings is het nog wachten op 1 oktober. Volgens GTL is het wél duidelijk dat de mondmaskerplicht van toepassing blijft als de afstand van 1,5 meter niet gehouden kan worden, zo meldt de taxifederatie op de eigen website. Dan hebben we het inderdaad over een taxivoertuig, maar ook op het openbaar vervoer, stations en winkels. De mondmaskerplicht zal herbekeken worden op het volgende Overlegcomité in de tweede helft van september.

In veel taxi’s blijven mondmaskers op

Heel wat taximaatschappijen zijn van plan om de mondmaskerplicht niet te lossen. Voor Antwerp Tax, de grootste taximaatschappij van Antwerpen, is de oproep van GTL alvast geen probleem. “De veiligheid van de klant en de chauffeur gaat voor alles”, zegt CEO Koen Van Oorschot. Ook Bert Van der Meirsch van Aalst Taxi Bert gaat de mondmaskerplicht in zijn taxi behouden. “Dat is belangrijk voor de veiligheid”, zegt hij. “De besmettingen nemen weer toe.”

Taxi Jurgen Taghon uit Eeklo is wat soepeler. “De mondmaskerplicht blijf ik behouden als er bijvoorbeeld zeven personen mee rijden en één ervan is niet gevaccineerd. Als iedereen gevaccineerd is, dan gaat het mondkapje af.” Taxi Jan in Aalst op zijn beurt behoudt de mondmaskerplicht.

Klanten vragen mondmasker

Bij de Genker Taxicentrale blijven mondmaskers verplicht, ook als de klant gevaccineerd is. Ook binnen V-Tax en Huur een Stuur in Gent blijven ze de huidige maatregelen volgen en verandert er niets op 1 september. “Daarnaast zijn er ook veel (bedrijfs)klanten die zelf vragen om deze maatregel aan te houden”, zegt CEO Martijn Steenhaut. “Voor ons is dat geen probleem, want we hebben dezelfde mening.” Bij MM taxi in Maasmechelen mag de klant zelf beslissen of die al dan niet een mondmasker draagt.

Brusselse situatie is anders

Omdat de coronacijfers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dramatisch slecht zijn, zal hier niet versoepeld worden. De maatregelen in de horeca blijven behouden, namelijk 1,5 meter tussen de groepen, maximaal acht personen aan één tafel, sluiten om 01.00 uur. Nachtwinkels moeten nog steeds sluiten om 01.00 uur. Thuiswerk blijft aanbevolen. Er zijn ook beperkingen rond evenementen, begrafenissen en communies. Enkel de beperking op het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen – dat was voorlopig nog acht – valt ook in Brussel weg.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.