Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Detective als koning rondgereden in taxi

Standplaats Brussel. Foto: Brussel Mobiliteit

Taxichauffeurs hebben er al vaak voor gezorgd dat privédetectives hun doelwit niet uit het oog verloren. Detectives worden als een koning rondgereden in taxi’s en ook weleens geholpen door de chauffeur, blijkt uit het verhaal van een medewerker van privédetectivebureau Bayo uit Brussel.

In een reeks verhalen laten we verschillende privédetectives aan het woord over hoe taxi’s en taxichauffeurs met hun werkzaamheden te maken hebben. Dit is het vierde en laatste artikel in deze serie.

“Ons target kwam met de trein aan in Brussel Centraal en stapte in een auto”, zo begint het verhaal. “Onze detective was te voet en de volgauto met de tweede detective zat vast in de file. Onze privédetective liep meteen naar een taxi en vroeg voor het instappen aan de taxichauffeur of die een achtervolging wilde inzetten. De eerste en tweede wilden niet, maar de derde wel. Het moet snel gaan want er is niet veel tijd om de achtervolging in te zetten. Het beroep van een detective is zeer tijdsgebonden.”

Rijervaring

De taxirit verliep zeer vlot, herinnert de detective zich. “Taxichauffeurs weten goed hoe risicovol een achtervolging is. Het was een zeer rustige en professionele chauffeur die Brussel op zijn duim kende.” Dat zorgde ervoor dat de taxichauffeur goed kon anticiperen op een vreemde situatie tijdens de rit. “Ons target zette zich op de voorsorteerstrook, maar zette de richtingaanwijzer in de verkeerde richting. Terwijl er nog voldoende ruimte was om op het juiste rijvak te gaan staan.”

De taxichauffeur had echter al snel door dat ze op de verkeerde rijstrook stonden. “Op basis van onze info over de bestemming van het target, kon de chauffeur al voorspellen dat het manoeuvre niet in overeenstemming ging zijn met de verkeersregels. De taxichauffeur kon niet dezelfde fout maken. Maar door de stratenkennis heeft de taxichauffeur het target weer wat verderop kunnen opvangen, zonder dat het opviel. Taxichauffeurs hebben een ongelooflijke stratenkennis en kunnen het verkeer goed inschatten.”

Betere foto

Dankzij taxichauffeurs kunnen detectives vaak ook goede beelden maken. “We zagen het target op de plaats van bestemming aankomen en uitstappen. Het ideale moment om een foto te maken. Ik vroeg meteen aan de taxichauffeur om te stoppen, zodat ik alles op beeld kon vastleggen. De chauffeur kon zich perfect in mijn rol inleven. Hij zei dat hij beter daar kon gaan staan, zodat ik een beter zicht zou hebben op het target. Dat klopte helemaal.”

Volgens de detective was de taxichauffeur was heel zeker van zichzelf, al maakte hij ook achtervolgingen mee waarin ze onzeker zijn. “Hoe dan ook, je wordt rond gereden als een koning in een taxi. Je hoeft je niets aantrekken van het verkeer. Ik heb alle tijd om het target in het oog te houden. Een taxichauffeur kent de stad. Dat is een voordeel voor een detective die in een stad komt die hij niet kent.”

Taxi in vizier

En ja, detectives kunnen ook een taxichauffeurs zelf in de gaten houden en observeren. Dat doen ze bijvoorbeeld op vraag van de taxicentrale om de klantgerichtheid van de chauffeur te beoordelen. “Als de werkgever dat vraagt, nemen we een taxi om de chauffeur in kwestie zelf te bespioneren. We spreken vooraf samen met de werkgever af waarop we moeten letten. Helpt de taxichauffeur met de bagage in of uit te laden? Hoe vriendelijk is de chauffeur? Heeft die bijvoorbeeld goedemorgen gezegd?”

“Stel dat een taxichauffeur vanaf een bepaald uur niet meer goed bereikbaar is, kunnen wij een rit boeken en proberen na te gaan wat er aan de hand is. Heeft de taxichauffeur wel de correcte weg genomen en geen onnodige omweg gemaakt? We kunnen ook controleren of de chauffeur het juiste wisselgeld teruggeeft en of het bonnetje klopt. We kunnen alles nagaan wat zijn werkgever wil.”

Lees ook de eerdere verhalen in onze reeks over privé-detectives en de taxiwereld:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.