Rechter. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Ex-taxichauffeurs veroordeeld voor verspreiden beelden dodelijk ongeval

Rechter. Foto: iStock / Wavebreakmedia (onbeperkt gebruik)

Vijf voormalige taxichauffeurs zijn veroordeeld voor het maken en op sociale media verspreiden van een foto van iemand die bij een verkeersongeval om het leven kwam. In de Gentse taxisector klinkt weer gemor omdat dit het imago van de sector niet ten goede komt.

Bij een dodelijk ongeval in Destelbergen liet een jongen van 19 uit Wachtebeke in 2019 het leven. Na het ongeval werden beelden genomen door voormalige taxichauffeurs. De foto’s werden in eerste instantie verspreid in WhatsApp-groepen met collega’s. De beelden vonden ook hun weg op sociale media. De familie van het slachtoffer, waaronder de zus, kreeg de beelden onder ogen. De moeder was gechoqueerd en stapte naar de rechtbank.

Nu zijn de vijf ‘rampfotografen’ veroordeeld door de rechtbank van Gent. De rechter zei in zijn vonnis dat de beklaagden geen wettelijke redenen hadden om deze beelden te delen. Ze wilden enkel scoren als ramptoeristen. Ze stonden niet stil bij de gevolgen van het delen van deze beelden voor familie en vrienden, zo benadrukte de rechter. De beklaagden kregen geldboetes die opliepen tot 2.000 euro. De beklaagden moeten ook een schadevergoeding betalen aan de familieleden.

Sensibiliseren

De voormalige taxichauffeurs zeiden dat ze geen slechte bedoelingen hadden. Ze wilden de foto delen in een gesloten groep om andere mensen te waarschuwen en te sensibiliseren voor het ongeval. Maar de rechter was het daar niet mee eens. Volgens de rechter deel je dergelijke beelden niet en is sensibiliseren een taak van de overheid.

In de Gentse taxiwereld klinkt gemor omdat de taxi’s alweer negatief op korte termijn in het nieuws komen. “Dit is niet goed voor het imago van de taxisector”, zegt Edwige Veermeer van Haventaxi. Ze nam dertien jaar terug het levenswerk van haar vader over, die bijna een halve eeuw geleden Haventaxi oprichtte en meer dan dertig jaar zelfstandig taxichauffeur was.

“Ik heb de foto’s ook in de WhatsApp-groep gezien. Ik vind dat verschrikkelijk. Hoe kwamen die mensen erbij om die erin te zetten? Zelf zou ik dat nooit gedaan hebben. Voor de familie moet dat verschrikkelijk zijn.” Andere taxichauffeurs in het Gentse vragen zich af of de mannen niet beter hulp hadden geboden of de hulpdiensten hadden gebeld in plaats van foto’s te nemen.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.