Luchthaven Brussels Airport

Een derde taxibedrijven nog niet in orde met Chiron

Brussels Airport. Foto: Promedia / Matthias Vanheerentals

Een derde van taxibedrijven die sinds 1 november verplicht verbonden moeten zijn met overheidsdatabase Chiron, is dat effectief nog niet. Dat vertelt een woordvoerder van het departement van Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) aan TaxiPro.

Sinds begin deze maand moeten Vlaamse taxibedrijven realtime ritinformatie delen met overheidsdatabase Chiron. De verplichting geldt alleen voor de bedrijven die vallen onder het taxidecreet dat in 2020 van kracht werd. Nick Arys, woordvoerder van de dienst MOW, vertelt dat het gaat om ruim 300 exploitanten.

Derde onwetend

Ongeveer een derde daarvan heeft nog geen stappen ondernomen. “Vanuit de Vlaamse overheid gaan we hen nogmaals oproepen om daar snel werk van te maken. We gaan deze week de bedrijven nog eens aansporen om dat te doen”, zegt Arys. Volgens hem hebben sommige softwareleveranciers pas recent werk gemaakt van de nodige aanpassingen. “Anderzijds denken we dat sommige exploitanten die een nieuwe vergunning aanvroegen, zich pas laat gerealiseerd hebben aan welke verplichtingen ze moeten voldoen.”

Veertig exploitanten zijn wel volledig in regel met de Chiron-plicht en hebben de koppeling gemaakt. Er werden tot dinsdag al 2.066 ritten geregistreerd en doorgestuurd naar de overheidsdatabase. Het eerste bedrijf dat de koppeling met Chiron maakte was taxibedrijf ’t Pleintje uit Sint-Niklaas.

Helft bezig

Momenteel zijn 156 taxibedrijven druk doende om zich in regel te stellen. Zij hebben zich geregistreerd in het overheidssysteem, waarna ze in een testomgeving terecht komen. Arys: “Deze bedrijven moeten nu nog testritten uitvoeren om na te gaan of hun nieuwe of aangepaste software werkt. Als dat in orde is, moeten ze nog de eenvoudige overstap naar de productieomgeving maken. Bedrijven mogen deze laatste stap zeker niet vergeten. Zonder deze stap is de koppeling niet compleet.”

De overheid roept de resterende bedrijven op de koppeling met Chiron te maken of vervolledigen. Wel zullen overtreders in eerste instantie nog niet beboet worden. “Taxibedrijven die niet in orde zijn met de Chiron-koppeling zullen bij mogelijke controles voorlopig alleen een waarschuwing krijgen”, aldus Arys.

Privacyprotocollen

Voor de handhaving zijn de politiediensten in afwachting van de uitwerking van privacyprotocollen. Momenteel mag de politie de gegevens van de databank nog niet raadplegen. Deze protocollen, die in de komende weken of maanden uitgewerkt worden, zullen volgens Arys het werk van de politie sterk vereenvoudigen.

“Hiermee kan aan de hand van de kentekenplaat worden nagegaan of een taxi een geregistreerde rit uitvoert. De politie zal daarvoor het voertuig niet meer aan de kant moeten zetten. Ook kan hiermee de geldigheid van de vergunningen, vergunde voertuigen en bestuurderspassen gecontroleerd worden.”

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.