Daklicht, taxibord

Vakbond verwacht veel meer zelfstandige taxichauffeurs

Foto: Jerom Rozendaal / ProMedia

Vervoersvakbond BTB-ABVV denkt dat de taxisector in Vlaanderen na corona nooit meer dezelfde zal zijn.  Zelfstandige chauffeurs en platformen zullen de dienst uitmaken. Daarom heeft het recent BTB-Eigenrijders opgericht, dat zich richt op zelfstandige taxichauffeurs.

Begin dit jaar werd bekend dat in 2020 als gevolg van de coronacrisis 2.000 chauffeurs in loondienst de sector verlaten hebben, oftewel een derde. Eric Maes van BTB-ABVV denkt dat deze mensen niet meer terugkeren naar hun oude banen. “Veel van deze mensen zijn inmiddels actief in een andere sector of ze zullen hoogstens terugkeren als zelfstandige rijder.”

Opkomt platformeconomie

De bond voorspelt een nieuwe marktsituatie als de stofwolken van corona opgetrokken zijn. “Uber heeft in het najaar van 2020 zijn intrede gedaan in Vlaanderen en je ziet ook in Antwerpen initiatieven als Beep”, vertelt Maes. “Onze verwachting is dat deze ontwikkeling in een stroomversnelling raakt als het taxiwerk na de zomer, als iedereen is gevaccineerd, verder aantrekt.”

Ook in andere sectoren zijn platformen die met zelfstandigen werken sterk in opmars. Maes wijst onder andere op de maaltijdbezorgers van Deliveroo en zelfstandige chauffeurs die als pakketbezorgers werken.

BTB-Eigenrijders

In reactie op deze verschuiving op de arbeidsmarkt heeft BTB-ABVV eerder dit jaar de afdeling BTB-Eigenrijders opgericht. De afdeling binnen de vakbond richt zich op de zelfstandige ondernemers. Eerder richtte ook al de christelijke vakbond ACV een dienst op voor zelfstandigen, United Freelancers.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.