Uber

Uber erkent vakbond in Verenigd Koninkrijk

Foto: Uber newsroom

De grootste vakbond in het Verenigd Koninkrijk GMB mag 70.000 Uber-chauffeurs vertegenwoordigen. De Amerikaanse taxidienst heeft deze vakbond erkend. Dit is het gevolg op een eerdere uitspraak van het Engelse hooggerechtshof dat in februari besliste dat chauffeurs als ‘workers’ beschouwd moesten worden. 

Deze status impliceert voor de Uber-medewerkers recht op een minimumloon, vakantiegeld en andere voordelen. De uitspraak van het Britse hooggerechtshof wordt gezien als baanbrekend. In België speelt een vergelijkbare zaak rondom de status van Uber-medewerkers.

‘Verbetering arbeidsomstandigheden’

De Britse vakbond reageert enthousiast. “Deze samenwerking tussen GMB en Uber kan de eerst stap vormen om de arbeidsomstandigheden van miljoenen mensen te verbeteren”, vertelt een topman tegen CNN news. “Dit zal de aantrekkingskracht van Uber als werkgever vergroten ten opzichte van andere taxi platformen, zoals Bolt en Ola.”

Uber-topman Jamie Heywood laat desgevraagd weten: “Hoewel Uber en GMB geen voor de hand liggende bondgenoten lijken, zijn we het er altijd over eens geweest dat de chauffeurs de prioriteit hebben.” De uitspraak van het Engelse hooggerechtshof kost Uber 600 miljoen euro voor de compensatie van claims van chauffeurs uit het verleden.

Status zelfstandige

Ook in België loopt er een procedure om chauffeurs van de Amerikaanse taxidienst de officiële status ‘werknemer’ te geven. Deze procedure werd vorig jaar aangespannen door een Brusselse Uber-chauffeur bij de Commissie Arbeidsrelaties (CAR) aangespannen. Nadat deze de chauffeur in het gelijk stelde, diende Uber in februari bezwaar in.

Brusselse taxifederatie bereidt claim voor

De Brusselse taxifederatie FeBet spande daarnaast een rechtszaak aan tegen de taxidienst wegens oneerlijke concurrentie. Rechters in deze rechtbank hebben in januari van dit jaar twee vragen neergelegd bij het grondwettelijk hof. De kern ervan is of de activiteiten van het taxiplatforms Uber conform de wetgeving zijn.

Mocht FeBet in deze rechtszaak aan het langste eind trekken, dan zullen vervolgstappen zeker volgen, stelt vertegenwoordiger Sam Bouchal. “Als de rechter ons in het gelijk stelt, betekent dit dat Uber jaren illegaal heeft gewerkt en wij onterecht taxiritten hebben misgelopen. Dan gaan wij bij hen gederfde inkomsten claimen.”

Lees ook: 

Uber overstag in Engeland: chauffeurs zijn ‘workers’
Taxisector zeer hoopvol in rechtszaak tegen Uber

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.