Bier, proosten, café. Foto: iStock / Dragen Zigic

Opnieuw teleurstelling taxisector: horeca langer dicht, terrassen mogelijk wel open

De aanvankelijke heropening van de horeca in België is uitgesteld naar begin juni. Voor de taxisector, die met het oog op klandizie smacht naar heropening van de horeca, is het besluit een flinke tegenvaller. Wel mogen op 8 mei de terrassen weer open en wordt ook de nachtklok opgeheven. 

Dit zijn maatregelen die deze week overeen gekomen zijn in het overlegcomité. De taxisector wachtte met smacht op de bijeenkomst waarin versoepelingen van de coronamaatregelen besproken werden. Een beloofde heropening van de horeca zou de activiteitsgraad in de sector ten goede komen. Sinds de strengere coronamaatregelen van eind maart is deze weer tot een minimum gedaald.

Terrassen open onder voorwaarden

De taxiondernemers werden woensdag teleurgesteld in hun verwachtingen. De geplande heropening van de horeca wordt uitgesteld tot juni. De coronacijfers zouden de aanvankelijke planning niet toelaten. Wel mogen de terrassen op 8 mei weer open. Dit overigens op voorwaarde dat zeven op de tien 65-plussers tegen dan gevaccineerd zijn en de situatie op intensieve zorg duurzaam is verbeterd.

In mei wordt ook de nachtklok opgeheven en vervangen door een samenscholingsverbod van middernacht tot 5 uur ‘s morgens met maximaal drie personen. Ook de strengere avondklok in de hoofdstad verdwijnt dan. Tevens mag je op 8 mei twee nauwe contacten thuis ontvangen van hetzelfde gezin. Het is hierdoor mogelijk dat meer mensen bij elkaar op visite gaan en na alcoholgebruik de taxi bestellen.

Contactberoepen en reisverbod

Vanaf deze maand wordt de buitenbubbel verder opgetrokken. In plaats van vier mensen, mag je vanaf 26 april met tien mensen afspreken. Ook gaan op deze datum de contactberoepen, zoals de kappers, weer open en is het niet langer noodzakelijk om een afspraak te maken om naar niet-essentiële winkels te gaan.

Voor luchthavenvervoerders is er (in theorie) misschien wel het meeste te juichen. Het verbod op niet-essentiële reizen gaat er definitief af. Vanaf 19 april is het weer mogelijk om de grens over te steken, al moeten wel de nodige formaliteiten worden toegepast, zoals testen na terugkomst uit een rode zone en een verplichte quarantaine van zeven dagen. Het is daarom maar sterk de vraag of deze versoepeling positieve gevolgen zal hebben voor het internationale reisverkeer. Vervoerders uitten eerder in TaxiPro hun twijfels.

Ook de scholen gaan opnieuw open vanaf 19 april, wat vooral ook goed nieuws is voor de autocarsector die vanaf 29 maart geen schoolvervoer meer reed wegens een verlengde paasvakantie.

Lees ook

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.