Vaccinatie. Foto: iStock / Ridofranz

MMC vervoert 10.000 Vlamingen naar vaccinatiecentra

Vaccinatie. Foto: iStock / Ridofranz (onbeperkt gebruik)

Ruim 10.000 Vlamingen deden een beroep op de Minder Mobielen Centrales (MMC) om bij vaccinatiecentra te komen. Dit deelde de overkoepelende organisatie van de MMC, Mpact, mee. Het gaat in totaal om zo’n 20.000 ritten.

Vanaf februari zijn de Minder Mobielen Centrales op verzoek van de Vlaamse overheid betrokken bij het vervoer van minder mobiele mensen naar de vaccinatiecentra. De dienst maakt gebruik van vrijwillige chauffeurs en gebruikers betalen dertig cent per kilometer.

Meeste ritten in Antwerpen

Inmiddels is er dus 20.000 keer van de dienst gebruik gemaakt. Het gaat daarbij om 10.000 ritten heen en 10.000  ritten terug. De meeste ritten werden deze maand uitgevoerd, 8.402 in totaal, tegenover 8.050 in april en 3.549 in maart. Opvallend is verder dat de meeste ritten in de provincie Antwerpen werden uitgevoerd, 6.135 in totaal. In Limburg daarentegen werden maar 1.439 ritten uitgevoerd.

MMC ritten naar vaccinatiecentra

Angelo Meuleman, projectverantwoordelijke van Mpact, stelt dat het ritvolume zijn hoogtepunt bereikt heeft. “Aangezien de doelgroep van 85-plussers nog niet volledig is gevaccineerd, zal het aantal aantal ritten vermoedelijk oplopen tot rond de 25.000. Er zijn nog 108.501 85-plussers die wachten op een tweede prik. Een deel van hen zal opnieuw beroep doen op een vrijwillige chauffeur.”

Werkzaamheden in de lift

MMC is een netwerk aan vrijwillige vervoersdiensten voor minder mobiele mensen met beperkte financiële armslag. Deze organisatie bestaat uit 225 lokale afdelingen bij Vlaamse gemeenten. Er zijn ongeveer 3.000 chauffeurs actief bij MMC, dat voor corona zo’n 400.000 ritten op jaarbasis uitvoerde.

Meuleman benadrukt dat MMC een belangrijke maatschappelijke rol vervuld door minder mobiele mensen met weinig financiële armslag uit een sociaal isolement te houden. Hij liet eerder aan TaxiPro weten dat de werking van de organisatie ernstig verstoord was door corona. Inmiddels ziet hij de activiteiten weer toenemen. “Omdat de meerderheid van onze leden en vrijwillige chauffeurs twee keer gevaccineerd is neemt het gebruik van de dienst weer toe. Maar dit ligt nog lang niet op het niveau van voor de coronacrisis.”

Lees ook:

Roeselaarse wijk lanceert ‘VAXI’ voor vervoer naar vaccinatiecentrum
Vrijwillige chauffeurs vaccinatievervoer krijgen voorrang bij coronaprik
Ook voor jongere inwoners Antwerpen korting op vaccinatievervoer

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.