Sam Bouchal

BTF: ‘2021 was voor taxisector ongezien rampjaar’

Eigen foto Sam Bouchal

De Brusselse taxifederatie (BTF) kijkt terug op een triest 2021. De taxisector heeft namelijk enorm geleden. Secretaris-generaal Sam Bouchal blikt met TaxiPro terug op wat er in de afgelopen twaalf maanden gebeurde.

Bouchal spreekt van een ongezien rampjaar. “We hebben veel chauffeurs verloren. In 2020 is 60 procent gestopt en maar een deel is terug gekomen. Mijn eigen bedrijf heb ik moeten afbouwen van zeven naar vier wagens. En dan nog hebben niet al mijn chauffeurs werk. Sommigen rijden maar een paar keer per maand als er werk is”, stelt hij. Ook het nachtwerk is enorm geraakt. “De taxi-nachtdienst Collecto is gestopt. Op een bepaald moment waren er 110.000 mensen die daarvan gebruikt maakten. Totdat de dienst verboden werd.”

Staken Uber lichtpuntje

De realiteit is volgens Bouchal dat de taxisector minder steun heeft gekregen dan andere sectoren. “We hebben steun gekregen, maar we hebben ervoor moeten vechten”, zegt Bouchal. “We zijn minder hard geholpen dan bijvoorbeeld de hotelsector en de horeca.” Een lichtpunt van dit jaar was daarentegen voor hem dat Uber het werk even heeft moeten staken in Brussel. “Toen zagen we dat veel taxichauffeurs opnieuw gestart zijn.”

Groot was de verbazing van BTF toen Uber na tien dagen zijn activiteiten toch weer kon opstarten. “Dat besliste de Brusselse regering met een noodordonnantie. We gaan er niet mee akkoord en vinden de beslissing van de regering schandalig. Daarom zullen we juridische stappen nemen. De laatste weken zijn er al verscheidene acties geweest en we zullen blijven protesteren.”

Zwart jaar tegemoet

Bouchal is niet optimistisch over de toekomst. “We gaan nog een zwart jaar tegemoet. Als de overheid de taxisector niet steunt, gaat er een catastrofe komen. Moeten we blijven vechten op alle fronten? Wij voelen ons slachtoffer. We worden altijd op een andere manier behandeld dan andere ondernemers. Die mentaliteit moet veranderen.”

Lees ook: COVID veroorzaakte massale werkloosheid bij chauffeurs busreizen

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.