Taxi's station Turnhout. Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

GTL dringt aan op nieuwe steun voor getroffen taxisector

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

De zorgen van de taxisector zijn nog maar eens gegroeid door de nieuwe coronamaatregelen. Veel bedrijven zien het aantal ritten en daarmee hun inkomsten fors dalen. Taxifederatie GTL dringt aan op nieuwe overheidssteun zodat taxibedrijven het hoofd boven water kunnen houden.

GTL heeft de bevoegde ministers van de Federale en Gewestregering geïnformeerd over de gevolgen van de nieuwe overheidsmaatregelen op de vervoersactiviteiten. “Als essentiële sector mag men gewoon blijven werken, maar iedereen weet dat we volledig afhankelijk zijn van de economische en sociale activiteiten die wel beperkt of gesloten worden”, zegt directeur Pierre Steenberghen. Naast nieuwe financiële compensatie is volgens hem ook het versoepelde stelsel van tijdelijke werkloosheid van belang.

Rustiger weekend

De taxisector lijdt omdat het nachtleven minstens drie weken op slot zit en de horeca opnieuw een sluitingsuur krijgt opgelegd. In Kortrijk rijdt de Vlaamse Taxi Centrale minder ritten door de verstrenging van de maatregelen. “Tijdens de weekendnachten is dat absoluut het geval”, zegt Gianni Vervaeke. “We zien wel dat we meer naar thuisadressen moeten gaan. Overdag zien we gelukkig minder het verschil.”

Bij Taxi Pops in Poperinge regent het annuleringen. “We hebben veel afzeggingen van toeristen die een vakantiehuis geboekt hadden”, zegt Johny Paren. “Maar ook het luchthavenvervoer en restaurants worden afgebeld. We hebben zelfs al annuleringen voor de feestdagen. Iedereen weet toch dat het pas na nieuwjaar zal zijn eer er weer versoepeld zal worden.”

Slechte decembermaand

In Gent heeft V-Tax met name in de nachten en weekends last van een duidelijke daling, zegt Martijn Steenhaut. “Traditioneel de momenten waarop particulieren de taxi gebruiken. Het is dus afwachten hoe het de komende weken zal evolueren en hoelang de maatregelen zullen aanblijven. Echter zal december, traditioneel een goede maand door de eindejaarsperiode, opnieuw ver onder het optimale niveau blijven.”

In Leuven hangen eveneens donkere wolken. “We merken vooral een pak minder werk via het hotelwezen, daar valt blijkbaar de ene annulering na de andere”, zegt Matthias Liekens van Taxi Jenny. “Verder is het spontaan leven wat teruggedrongen, dit merkten we vorige week al alvorens de maatregelen werden aangekondigd. Ik vermoed dat dit ook komt omdat er enorm veel mensen in quarantaine zitten. Ook het feit dat ziekenhuisconsultaties opnieuw worden opgeschoven voelen wij onmiddellijk.”

Meer ritten door stoppen Uber

Het enige positieve geluid komt opvallend genoeg vanuit Brussel. De taxisector voelt ook hier natuurlijk de verstrengingen, maar het bannen van Uber zorgt weer voor extra ritten. Volgens Jean-Michel Courtois van Taxi Verts, de grootste taximaatschappij van Brussel, overtreft dit aantal de impact van de nieuwe coronamaatregelen.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.